Η μαστίχα Χίου είναι ένα 100% φυσικό προϊόν.

Άλλα κομμάτια είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Άλλα κομμάτια είναι λίγο πιο μαλακά και άλλα λίγο πιο σκληρά. Τον χειμώνα συνήθως είναι πιο σκληρά λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας. Επίσης συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) τα μικρά κομμάτια είναι λίγο σκληρότερα από τα μεγαλύτερα καθότι “στεγνώνουν” και σκληραίνουν πιο σύντομα από τα μεγάλα κομμάτια.

Τα μικρά κομμάτια της μαστίχας είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο σε σκόνη γιατί είναι πιο ξερά και τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πιο κατάλληλα για μάσημα γιατί είναι γενικώς πιο μαλακά.

Η φυσική μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη με χρώμα υπόλευκο – υποκίτρινο και είναι σχετικά ημιδιαφανής.

Πως να μασήσετε την φυσική μαστίχα Χίου ως τσίχλα:

Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι μαστίχας, ή αν έχετε μόνο μεγάλα κομμάτια, σπάστε το στη μέση. Αρχίστε να το μασάτε.
Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η μαστίχα θα μαλακώσει όσο τη μασάτε, καθώς θα ζεσταίνεται από τη θερμοκρασία του στόματος.

Αν μετά από λίγο μάσημα, διαπιστώσετε ότι είναι υπερβολικά μαλακό, προσθέστε ένα σκληρότερο κομμάτι για να δώσετε περισσότερη συνοχή. Αν το κομμάτι είναι πολύ σκληρό, μπορείτε να προσθέσετε ένα πιο μαλακό για να επιτύχετε την επιθυμητή υφή.

Είναι σημαντικό να προσθέτετε σταδιακά μικρά κομμάτια μαστίχας καθώς μασάτε. Μια υπερβολικά μεγάλη τσίχλα μπορεί να γίνει προκαλεί κόπωση στην στοματική κοιλότητα. Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων σας επιτρέπει να ελέγχετε το μέγεθος της τσίχλας και να διατηρείτε μια άνετη και ευχάριστη εμπειρία μάσησης.

Για να χρησιμοποιήσετε την φυσική μαστίχα ως φάρμακο*:

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές:

  1. Να χρησιμοποιήσετε (να καταπιείτε) τα μικρά δάκρυα μαστίχας είτε ως έχουν, είτε σπάζοντας τα σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Να χρησιμοποιήσετε (να καταπιείτε) την έτοιμη 100% μαστίχα τριμμένη σε σκόνη ή την έξτρα ψιλή μαστίχα

Η κατάποση είτε σκόνης είτε μικρών κομματιών μαστίχας αποφέρει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ότι η σκόνη θα επιδράσει πιο γρήγορα καθότι διαλύεται γρηγορότερα στο στομάχι.

Η κατάποση της μαστίχας βοηθάει: διαβητικούς, πάσχοντες από χοληστερίνη, στομαχόπονο, καούρες / ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου. Αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και καταπραΰνει τον πόνο του στομάχου.

Οδηγίες για την παρασκευή σκόνης μαστίχας Χίου με μπλεντερ

Πώς να κάνετε τη δική σας μαστίχα Χίου σε σκόνη

Για να κάνετε την δική σας μαστίχα Χίου σε σκόνη, αρχικά επιλέξτε ψιλή μαστίχα για πιο εύκολο άλεσμα επειδή συνήθως είναι πιο ξερή και πιο σκληρή.

Πριν την αλέσετε, τοποθετήστε τη μαστίχα στην κατάψυξη για περίπου μια ώρα. Μετά, ενώ είναι ακόμα παγωμένη, βάλτε την σε ένα μπλέντερ, σε μικρές ποσότητες (20-30 γραμμάρια). Ρυθμίστε το μπλέντερ σε χαμηλές στροφές, ή δουλέψτε το για πολύ λίγη ώρα (έως 10 δευτερόλεπτα) για να αποφύγετε να αρχίσει η μαστίχα να κολλάει στα τοιχώματα του μπλέντερ, λόγω του ότι θερμάνθηκε από τη τριβή στο μπλέντερ.

Διακόψτε τη λειτουργία του μπλέντερ και χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο / σουρωτήρι για να κοσκινίσετε την σκόνη, επιστρέφοντας τυχόν μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν σπάσει πίσω στο μπλέντερ. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αποκτήσετε την επιθυμητή ποσότητα προσθέτοντας επιπλέον παγωμένη ψιλή μαστίχα.

Εναλλακτικά για πολύ μικρές ποσότητες (πχ μία, δύο δόσεις) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα γουδί για την σπάσετε την μαστίχα σε μικρά κομματάκια.

Δοσολογία φυσικής μαστίχας Χίου:

Συνήθης δοσολογία*

Κάθε πρωί, 15-20 λεπτά πριν το πρωινό, καταπίνετε 1g είτε σε σκόνη, είτε σε μικρά κομματάκια μαστίχας. Το 1 g μαστίχας είναι ένα κοφτό δοσομετρικό κουταλάκι που συνήθως στέλνουμε σε κάθε παραγγελία σας σε σκόνη μαστίχας και σε έξτρα ψιλή μαστίχα (δείτε εικόνα δεξιά). Αν δεν έχετε δοσομετρικό κουταλάκι η δόση είναι μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από την μακρόχρονη εμπειρία μας και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Αν δεν έχετε το δοσομετρικό κουταλάκι (3η φωτογραφία) που σας στέλνουμε δωρεάν σε κάθε παραγγελία σκόνης μαστίχας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάλτε περίπου μισό, κοφτό κουταλάκι (1η φωτογραφία) .

Δοσολογία για κάψουλες μαστίχας

MASTICaps: Λαμβάνετε 3 κάψουλες την ημέρα με νερό ή χυμό, κατά προτίμηση 20-30 λεπτά πριν το γεύμα

MASTICaps - Κάψουλες μαστίχας Χίου

Μαστίχα Χίου σε νερό

Η Μαστίχα Χίου, είτε σε μορφή δακρύων είτε σκόνης, δεν διαλύεται στο νερό. Όταν βάλετε μαστίχα σκόνη σε νερό, αυτή θα επιπλεύσει και μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα του ποτηριού.

Θεραπεία με μαστίχα (Mastic Therapy) για προβλήματα στο στομάχι και γαστρεντερικά προβλήματα:

Η κατάποση της φυσικής μαστίχας σε σκόνη είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση όχι μόνο για μια σειρά στομαχικών προβλημάτων αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που η μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.

Κατάποση μαστίχας σε σκόνη ή έξτρα ψιλής μαστίχας:

Βάλτε την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πάνω στη γλώσσα σας και πιείτε αμέσως όσο νερό χρειαστεί ώστε να την καταπιείτε.

Κατάποση αρωματισμένου νερού από μαστίχα:

Κάποιοι μας αναφέρουν πως βάζουν 5-10g σε δάκρυα μαστίχας σε μπουκάλι νερό 1,5 λίτρου και το αφήνουν για 2-3 μέρες. Έτσι το νερό παίρνει κάποιο άρωμα και κάποια οφέλη από τη μαστίχα. Μετά το πίνουν σαν κανονικό νερό. Τα δάκρυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά ή να καταναλωθούν (να τα καταπιείτε)  όταν δεν έχουν άλλη χρήση. Υπ’ όψιν, ότι επειδή η μαστίχα δεν διαλύεται στο νερό το όφελος απ’ αυτό είναι πολύ μικρό.

Η δοσολογία του 1g. είναι για την δική μας σκόνη που είναι 100% μαστίχα. Δεν ισχύει για άλλα σκευάσματα σκόνης με μαστίχα που το πραγματικό ποσοστό της μαστίχας στο σκεύασμα είναι μόνο 50% – 60%

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από την μακρόχρονη εμπειρία μας και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή η μαστίχα μπορεί να δράσει επικουρικά και πιθανώς δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει δώσει ο θεράπων ιατρός σας.

** Η παραπάνω δοσολογία είναι για την δική μας σκόνη που είναι 100% μαστίχα. Δεν ισχύει για άλλα σκευάσματα σκόνης με μαστίχα που το πραγματικό περιεχόμενο σε μαστίχα είναι μόνο 50% ή 60%

Αν η μαστίχα σε σκόνη εκτεθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία των 17ο C, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και να γίνει ένα σώμα, γιατί η δική μας σκόνη είναι 100% φυσική μαστίχα χωρίς πρόσθετα ροής, χωρίς χημικά, χωρίς προσμίξεις!

Αν παραλάβετε κολλημένη μαστίχα (ή την ξεχάσετε εκτός ψυγείου και κολλήσει)

Όταν την λάβετε, αν τυχόν έχει κολλήσει / σβολιάσει, βάλτε την στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Αν είναι λίγο σβολιασμένη χτυπήστε το πλαστικό βάζο σε μια σκληρή επιφάνεια και πιθανώς θα ξαναγίνει σκόνη. Αν είναι έντονα σβολιασμένη (ή έχει γίνει ένα κιτρινωπός σβώλος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουδί ή ένα blender για να την ξανακάνετε σκόνη. Δείτε παραπάνω στην σελίδα αυτή τις «Οδηγίες για την παρασκευή σκόνης μαστίχας Χίου με μπλέντερ»

Σημείωση: Ακόμη και αν η μαστίχα κολλήσει και γίνει ένα σώμα, δεν χάνει καμία από τις θεραπευτικές ιδιότητές της και την γεύση της.

Ιπποκράτης (4ο Αιώνας ΠΧ): “φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας”