Η μαστίχα Χίου είναι ένα 100% φυσικό προϊόν.

Άλλα κομμάτια είναι μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Άλλα κομμάτια είναι λίγο πιο μαλακά και άλλα λίγο πιο σκληρά. Τον χειμώνα συνήθως είναι πιο σκληρά λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας. Επίσης συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) τα μικρά κομμάτια είναι λίγο σκληρότερα από τα μεγαλύτερα καθότι “στεγνώνουν” και σκληραίνουν πιο σύντομα από τα μεγάλα κομμάτια.

Τα μικρά κομμάτια της μαστίχας είναι πιο κατάλληλα για τρίψιμο σε σκόνη γιατί είναι πιο ξερά και τα μεγαλύτερα κομμάτια είναι πιο κατάλληλα για μάσημα γιατί είναι γενικώς πιο μαλακά.

Η φυσική μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη με χρώμα υπόλευκο – υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής.

Για να μασήσετε την φυσική μαστίχα Χίου ως τσίχλα:

Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι μαστίχας (ή σπάστε μισό μεγάλο) και μασήστε το. Αν είναι μαλακό συμπληρώστε την ποσότητα που θα μασήσετε με ένα πιο σκληρό. Αν το αρχικό κομμάτι είναι σκληρό διαλέξτε και ένα πιο μαλακό για να συμπληρώσετε την απαιτούμενη ποσότητα που θέλετε να μασήσετε. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η μαστίχα μετά από λίγο μάσημα μαλακώνει καθώς θερμαίνεται από την θερμοκρασία του στόματος.

Για να χρησιμοποιήσετε την φυσική μαστίχα ως φάρμακο*:

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές:

  1. Να χρησιμοποιήσετε (να καταπιείτε) τα μικρά δάκρυα μαστίχας ως έχουν.
  2. Να χρησιμοποιήσετε (να καταπιείτε) την έτοιμη 100% μαστίχα τριμμένη σε σκόνη ή την έξτρα ψιλή μαστίχα

Η κατάποση είτε σκόνης είτε μικρών κομματιών μαστίχας αποφέρει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ότι η σκόνη θα επιδράσει πιο γρήγορα.

Η κατάποση της μαστίχας βοηθάει: διαβητικούς, πάσχοντες από χοληστερίνη, στομαχόπονο, καούρες / ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου. Αυξάνει την φυσική άμυνα του οργανισμού και καταπραΰνει τον πόνο του στομάχου.

Πώς να κάνετε τη δική σας μαστίχα Χίου σε σκόνη

Αν θέλετε να τρίψετε την δική σας μαστίχα προτιμήστε ψιλή μαστίχα (μικρά δάκρυα μαστίχας).

  1. Βάλτε την στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα και μετά -ενόσω είναι ακόμη παγωμένη- βάλτε μικρή ποσότητα (50-100gr) μαστίχας σε ένα μπλέντερ για να την κάνετε σκόνη. Προσπαθήστε να μην ανεβάσετε πολλές στροφές στο blender ώστε να μην ανεβάσει θερμοκρασία και να το σταματήσετε πριν η μαστίχα ζεσταθεί και λιώσει και αρχίσει να κολλάει στο μπλεντερ
  2. Εναλλακτικά για πολύ μικρές ποσότητες (πχ μία, δύο δόσεις) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα γουδί για την σπάσετε σε μικρά μικρά κομματάκια μαστίχας.

Δοσολογία φυσικής μαστίχας Χίου:

Συνήθης δοσολογία*

Κάθε πρωί, 15-20 λεπτά πριν το πρωϊνό, καταπίνετε 1g είτε σε σκόνη**, είτε σε μικρά κομματάκια μαστίχας, που είναι ένα κοφτό δοσομετρικό κουταλάκι που συνήθως στέλνουμε σε κάθε παραγγελία σας σε σκόνη μαστίχας (δείτε εικόνα δεξιά), Αν δεν έχετε δοσομετρικό κουταλάκι η δόση είναι μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού. Η μαστίχα, -ακόμη και σε σκόνη- δεν διαλύεται σε νερό.

Αν δεν έχετε το δοσομετρικό κουταλάκι (3η φωτογραφία) που σας στέλνουμε δωρεάν σε κάθε παραγγελία σκόνης μαστίχας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάλτε περίπου μισό, κοφτό κουταλάκι (1η φωτογραφία) .

Δοσολογία για κάψουλες μαστίχας

MASTICaps: Λαμβάνετε 3 κάψουλες την ημέρα με νερό ή χυμό, κατά προτίμηση 20-30 λεπτά πριν το γεύμα

MASTICaps - Κάψουλες μαστίχας Χίου

Μαστίχα Χίου σε νερό:

Η φυσική Μαστίχα Χίου, σε “δάκρυα” ή σε σκόνη ΔΕΝ διαλύεται στο νερό.
Αν βάλουμε μέσα στο νερό μαστίχα Χίου τριμμένη σκόνη θα αιωρείται μέσα στο νερό και θα κολλήσει στα τοιχώματα του σκεύους. Κάποιοι αναφέρουν ότι βάζουν δάκρυα μαστίχας μέσα σε μπουκάλι νερό και το αφήνουν 2-3 μέρες. Στη συνέχεια πίνουν το μαστιχόνερο όπως θα έπιναν την ημερήσια δόση νερού και πως αυτό τους βοηθάει. Όμως, επειδή η μαστίχα δεν διαλύεται στο νερό το όφελος απ’ αυτό είναι μικρό.
Θεραπεία με μαστίχα (Mastic Therapy) για προβλήματα στο στομάχι: Η κατάποση της φυσικής μαστίχας σε σκόνη είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση όχι μόνο για μια σειρά στομαχικών προβλημάτων αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που η μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.

Για εύκολη κατάποση βάλτε την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πάνω στην γλώσσα σας και πιείτε αμέσως μετά μερικές γουλιές νερό. Σε έντονες ενοχλήσεις η ίδια δόση μπορεί να επαναληφθεί και το βράδυ.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές ΔΕΝ είναι ιατρικές συμβουλές. Είναι συμβουλές που προέρχονται από την μακρόχρονη εμπειρία μας και την παράδοση. Εάν είστε σε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή η μαστίχα μπορεί να δράσει επικουρικά και πιθανώς δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει δώσει ο θεράπων ιατρός σας.

** Η παραπάνω δοσολογία είναι για την δική μας σκόνη που είναι 100% μαστίχα. Δεν ισχύει για άλλα σκευάσματα σκόνης με μαστίχα που το πραγματικό περιεχόμενο σε μαστίχα είναι μόνο 50% ή 60%

Αν η μαστίχα σε σκόνη εκτεθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία των 18ο C, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και να γίνει ένα σώμα, γιατί η δική μας σκόνη είναι 100% φυσική μαστίχα χωρίς πρόσθετα ροής, χωρίς χημικά, χωρίς πρόσμιξεις!

Όταν την λάβετε, αν τυχόν έχει κολλήσει / σβολιάσει, βάλτε την στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Αν είναι λίγο σβολιασμένη χτυπήστε το πλαστικό βάζο σε μια σκληρή επιφάνεια και θα ξαναγίνει σκόνη. Αν είναι έντονα σβολιασμένη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουδί ή ένα blender για να την ξανακάνετε σκόνη. Η μαστίχα όσες φορές και να σβολιάσει ή ακόμα και αν γίνει ένα σώμα δεν χάνει καμμία από τις θεραπευτικές της ιδιότητες!

Σημείωση: Ακόμη και αν η μαστίχα κολλήσει και γίνει ένα σώμα, δεν χάνει καμμία από τις θεραπευτικές ιδιότητές της και την γεύση της.

Ιπποκράτης (4ο Αιώνας ΠΧ): “φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας”