Χρήσεις μαστίχας

Σήμερα η μαστίχα χρησιμοποιείται ως τσίχλα για μάσημα, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγιεινή των δοντιών. Επίσης η μαστίχα βρήκε εξαιρετική εφαρμογή στην Σαπουνοποιϊα το 2001 από την εταιρία μας με τα σαπούνια Μυροβόλος που ήταν τα πρώτα και μοναδικά σαπούνια με μαστίχα στον κόσμο.

Η Μαστίχα ως φάρμακο

Γενικά

 • Αντιφλεγμονώδη δράση που αποδίδεται στο ελεανολικό οξύ που περιέχει η μαστίχα. Έτσι η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα φλεγμονών στα παραπάνω όργανα η μαστίχα προσφέρει διεγερτική αναζωογόνηση που επιτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός.
 • Ισχυρές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες ασκώντας γενικότερη υγεία στον οργανισμό εξουδετερώνοντας τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες.
 • Η χρήση της μαστίχας βοηθάει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, καούρας στο στομάχι και φουσκώματος.
 • Βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους αφού με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της καταπολεμά το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, December 24,1998, Vol. 339, No. 26, απέδειξαν ότι «ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες- δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.
 • Μειώνει την χοληστερόλη του αίματος.
 • Έχει σημαντική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής της δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων.
 • Η μαστίχα δρα και κατά ορισμένων ιών. Πρόκειται για μία εντελώς ιδιόρρυθμη ιδιότητα της μαστίχας που δεν συναντάται σε κανένα σχεδόν παρασκεύασμα. Η δράση της δηλαδή σε δυο εντελώς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς. Από τους ιούς που αναφέρονται στις έρευνες κατά των οποίων η μαστίχα είναι αποτελεσματική, είναι ο Herpes Simplex, μια μόλυνση που εκδηλώνεται στο δέρμα, στα χείλη κυρίως αλλά και στα γεννητικά όργανα.
 • Νέες έρευνες από πέντε Πανεπιστήμια της Κορέας και ένα της Αμερικής αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και για την προστασία από τον ιό της γρίπης (IAV). Η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού της γρίπης τύπου Α, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του Οι «invivo» μελέτες έδειξαν ότι μείωσε δραματικά τα αποτελέσματα της μόλυνσης από τον ιό, την παραγωγή του Rna και εφόσον μείωσε την παραγωγή του μέσα στα κύτταρα του ξενιστή, μείωσε και την μετάφραση του RNA σε πρωτεΐνες καθώς και τα μολυσματικά κομμάτια του ιού.
Ιδιότητες μαστίχας
Φωτογραφία από μικροσκόπιο - Dr Θωμάς Σαββίδης
 • Έχει επίσης βρεθεί ότι διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες οι οποίες δεν έχουν ακόμη βρει εφαρμογή, λόγω έλλειψης απαραίτητης έρευνας.
 • Έχουν αναφερθεί ακόμη και διουρητικές ιδιότητες.
 • Το 2010 ο Dr Θάνος Ασκητής και ο Θωμάς Σαββίδης καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν ότι η μαστίχα, μεταξύ άλλων, έχει και αφροδισιακές ιδιότητες!

Η μαστίχα και τα δόντια

Οδοντόκρεμες μαστίχα χωρίς φθόριο

Στην στοματική κοιλότητα η μαστίχα Χίου:

 • Έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι των τερηδονοπαθογόνων και περιοπαθογόνων μικροβίων του στόματος (μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).
 • Επιταχύνει την επούλωση ελκών του στόματος.
 • Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες κυρίως έναντι του στελέχους Candida albicans που ευθύνεται για πρόκληση στοματικών λοιμώξεων (στοματίτιδες).
 • Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος καταπολεμώντας τα βακτήρια που προκαλούν άσχημη αναπνοή.
 • Δίνει ευωδία στο στόμα.
 • Η μάσηση μαστίχας αυξάνει τη ροή του σάλιου εξασφαλίζοντας έτσι προστασία στα δόντια και τους ιστούς του στόματος. Επίσης βοηθάει στην ορθότερη ανάπτυξη του οστικού συστήματος των γνάθων, μειώνοντας ή και διορθώνοντας ορθοδοντικά προβλήματα.
 • Το μαστιχέλαιο έχει αναλγητικές ιδιότητες στα δόντια με τερηδόνα.
 • Εμποδίζει την ανάπτυξη τερηδόνας λόγω το ότι εμποδίζει τον σχηματισμό μικροβιακής οδοντικής πλάκας.

Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει πως με την χρήση και τη μάσηση της φυσικής μαστίχας βοηθάει αποτελεσματικά στην διατήρηση υγιών ούλων, στην καταπολέμηση μικροβιακών πλακών, καθώς και στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης στην στοματική κοιλότητα.

Άλλες χρήσεις της μαστίχας Χίου

Στην λιθογραφία, ζωγραφική, ποτοποιία, υφαντουργία, βαμβακουργία και στην βιομηχανία.

Αρωματοποιία

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται τόσο ως άρωμα όσο και ως σταθεροποιητής αρώματος.

Καλλυντικά

Στην παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων (κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν).

Αισθητική

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες προσώπου λόγω της ιδιότητας του να καθαρίζει το πρόσωπο και να του δίνει λαμπερότερο χρώμα. Επίσης χρησιμοποιείται με πολύ επιτυχία σε κρέμες χεριών, λοσιόν σώματος, αφρόλουτρα, σαπούνια κλπ.

Βιομηχανία

Στην υφαντουργία και βαμβακουργία χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής χρωμάτων για το κολλάρισμα των υφασμάτων και ειδικά των μεταξωτών.

Μαγειρική

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσδίδει ευχάριστο διακριτικό άρωμα σε πολλές συνταγές. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων.

Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση Μαστίχας. Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με Μαστίχα. Η μαστίχα δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα και στο ψωμί.

Ζαχαροπλαστική

Με ιδιαίτερη επιτυχία χρησιμοποιείται σε λουκούμια, μαστιχοκαραμέλες, μαστιχάτο, καθώς και σε πολλά γλυκά, ενώ είναι πασίγνωστα τα τσουρέκια / βασιλόπιτες με μαστίχα (Πολίτικη συνταγή).

Ποτοποιία

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου. Το ποτό Μαστίχα πίνεται ως απεριτίφ. Πολύ γνωστό είναι το λικέρ «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ» καθώς και το «ΟΥΖΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ». Με την προσθήκη Μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.

Στο Ιράκ προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αράκ. Επιπλέον οι Αραβικοί Λαοί αρωματίζουν το πόσιμο νερό με Μαστίχα, καίγοντας Μαστίχα. Με τον καπνό της αρωματίζουν την κανάτα και τη γεμίζουν νερό. Επίσης χρησιμοποιείται και σε γαλακτοκομικά.