Χρήσεις μαστίχας

Σήμερα η μαστίχα χρησιμοποιείται ως τσίχλα για μάσημα, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγιεινή των δοντιών. Επίσης η μαστίχα βρήκε εξαιρετική εφαρμογή στην Σαπουνοποιϊα το 2001 από την εταιρία μας με τα σαπούνια Μυροβόλος που ήταν τα πρώτα και μοναδικά σαπούνια με μαστίχα στον κόσμο.

Η Μαστίχα ως φάρμακο

Γενικά

 • Αντιφλεγμονώδη δράση που αποδίδεται στο ελεανολικό οξύ που περιέχει η μαστίχα. Έτσι η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει πρόβλημα φλεγμονών στα παραπάνω όργανα η μαστίχα προσφέρει διεγερτική αναζωογόνηση που επιτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως δυσπεψία ή τυμπανισμός.
 • Ισχυρές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες ασκώντας γενικότερη υγεία στον οργανισμό εξουδετερώνοντας τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες.
 • Η χρήση της μαστίχας βοηθάει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, καούρας στο στομάχι και φουσκώματος.
 • Βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους αφού με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της καταπολεμά το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Nότιγχαμ που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, December 24,1998, Vol. 339, No. 26, απέδειξαν ότι «ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γραμ. ημερησίως επί 2 εβδομάδες- δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα.
 • Μειώνει την χοληστερόλη του αίματος.
 • Έχει σημαντική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής της δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων.
 • Η μαστίχα δρα και κατά ορισμένων ιών. Πρόκειται για μία εντελώς ιδιόρρυθμη ιδιότητα της μαστίχας που δεν συναντάται σε κανένα σχεδόν παρασκεύασμα. Η δράση της δηλαδή σε δυο εντελώς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς. Από τους ιούς που αναφέρονται στις έρευνες κατά των οποίων η μαστίχα είναι αποτελεσματική, είναι ο Herpes Simplex, μια μόλυνση που εκδηλώνεται στο δέρμα, στα χείλη κυρίως αλλά και στα γεννητικά όργανα.
 • Νέες έρευνες από πέντε Πανεπιστήμια της Κορέας και ένα της Αμερικής αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και για την προστασία από τον ιό της γρίπης (IAV). Η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού της γρίπης τύπου Α, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του Οι «invivo» μελέτες έδειξαν ότι μείωσε δραματικά τα αποτελέσματα της μόλυνσης από τον ιό, την παραγωγή του Rna και εφόσον μείωσε την παραγωγή του μέσα στα κύτταρα του ξενιστή, μείωσε και την μετάφραση του RNA σε πρωτεΐνες καθώς και τα μολυσματικά κομμάτια του ιού.
Ιδιότητες μαστίχας
Φωτογραφία από μικροσκόπιο - Dr Θωμάς Σαββίδης
 • Έχει επίσης βρεθεί ότι διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες οι οποίες δεν έχουν ακόμη βρει εφαρμογή, λόγω έλλειψης απαραίτητης έρευνας.
 • Έχουν αναφερθεί ακόμη και διουρητικές ιδιότητες.
 • Το 2010 ο Dr Θάνος Ασκητής και ο Θωμάς Σαββίδης καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν ότι η μαστίχα, μεταξύ άλλων, έχει και αφροδισιακές ιδιότητες!

Η μαστίχα και τα δόντια

Οδοντόκρεμες μαστίχα χωρίς φθόριο

Στην στοματική κοιλότητα η μαστίχα Χίου:

 • Έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι των τερηδονοπαθογόνων και περιοπαθογόνων μικροβίων του στόματος (μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).
 • Επιταχύνει την επούλωση ελκών του στόματος.
 • Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες κυρίως έναντι του στελέχους Candida albicans που ευθύνεται για πρόκληση στοματικών λοιμώξεων (στοματίτιδες).
 • Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος καταπολεμώντας τα βακτήρια που προκαλούν άσχημη αναπνοή.
 • Δίνει ευωδία στο στόμα.
 • Η μάσηση μαστίχας αυξάνει τη ροή του σάλιου εξασφαλίζοντας έτσι προστασία στα δόντια και τους ιστούς του στόματος. Επίσης βοηθάει στην ορθότερη ανάπτυξη του οστικού συστήματος των γνάθων, μειώνοντας ή και διορθώνοντας ορθοδοντικά προβλήματα.
 • Το μαστιχέλαιο έχει αναλγητικές ιδιότητες στα δόντια με τερηδόνα.
 • Εμποδίζει την ανάπτυξη τερηδόνας λόγω το ότι εμποδίζει τον σχηματισμό μικροβιακής οδοντικής πλάκας.

Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει πως με την χρήση και τη μάσηση της φυσικής μαστίχας βοηθάει αποτελεσματικά στην διατήρηση υγιών ούλων, στην καταπολέμηση μικροβιακών πλακών, καθώς και στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης στην στοματική κοιλότητα.

Άλλες χρήσεις της μαστίχας Χίου

Στην λιθογραφία, ζωγραφική, ποτοποιία, υφαντουργία, βαμβακουργία και στην βιομηχανία.

Αρωματοποιία

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται τόσο ως άρωμα όσο και ως σταθεροποιητής αρώματος. Στον τομέα της αρωματοποιίας, η μαστίχα χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων και εσωδίων λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς της. Το αιθέριο έλαιο μαστίχας, που παράγεται από την απόσταξη της ρητίνης της μαστίχας, χρησιμοποιείται σε αρώματα, σαπούνια, και άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος για την προσθήκη ενός ξεχωριστού και δροσιστικού αρώματος.

Καλλυντικά

Επιπρόσθετα, η μαστίχα ενσωματώνεται σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα, όπως κρέμες προσώπου και σώματος, λόγω των ευεργετικών της ιδιοτήτων για το δέρμα. Πιστεύεται ότι βοηθά στην επιδιόρθωση του δέρματος, στη μείωση των ρυτίδων και στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Αισθητική

Το αιθέριο έλαιο μαστίχας, γνωστό και ως μαστιχέλαιο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Το μαστιχέλαιο προσφέρει στο δέρμα φυσικό καθαρισμό, απομακρύνοντας τους ρύπους και τις ακαθαρσίες, ενώ παράλληλα δίνει μια λαμπερή και φυσική όψη στο δέρμα.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες προσώπου, καθώς παρέχει βαθιά ενυδάτωση, βοηθά στην πρόληψη της ακμής και στη μείωση των ρυτίδων. Αποτελεί ιδανικό συστατικό για κρέμες χεριών, αφρόλουτρα, λοσιόν σώματος, σαπούνια και άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Επίσης, το μαστιχέλαιο ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η αντιοξειδωτική του δράση βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν τη γήρανση του δέρματος. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα που περιέχουν μαστιχέλαιο προσφέρουν στο δέρμα μια ολοκληρωμένη φροντίδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικής του εμφάνισης.

Βιομηχανία

Σε ορισμένες βιομηχανίες, η μαστίχα χρησιμοποιείται ως ενυδατικό, πηκτικό και σταθεροποιητικό προϊόν.

Στην υφαντουργία και βαμβακουργία, η μαστίχα χρησιμοποιείται πράγματι ως σταθεροποιητής χρωμάτων, βοηθώντας τα χρώματα να παραμένουν ζωντανά και ανθεκτικά στο χρόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των μεταξωτών υφασμάτων, όπου η απαλότητα, η λάμψη και η σταθερότητα των χρωμάτων είναι καίριας σημασίας.

Επιπλέον, η μαστίχα χρησιμοποιείται και στο κολλάρισμα των υφασμάτων, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα των ινών και βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των υφασμάτων.

Η χρήση της μαστίχας στη βιομηχανία επιβεβαιώνει την πολυμορφία και την πολυδιάστατη χρησιμότητά της, αναδεικνύοντας την ως ένα απαραίτητο φυσικό προϊόν με αμέτρητες εφαρμογές.

Μαγειρική

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό και προσδίδει ευχάριστο διακριτικό άρωμα σε πολλές συνταγές. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό διαιτητικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έλλειψης ιχνοστοιχείων.

Στο Λίβανο και τη Συρία φτιάχνουν ένα είδος παραδοσιακού τυριού με άρωμα και γεύση Μαστίχας. Οι Άραβες θεωρούν μεγάλη πολυτέλεια να αρωματίσουν το φαγητό, το γλυκό ή το γάλα με Μαστίχα. Η μαστίχα δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα και στο ψωμί.

Ζαχαροπλαστική

Η μαστίχα Χίου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά συστατικά στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Με την ξεχωριστή και ανεπανάληπτη γεύση της, προσδίδει ένα μοναδικό χαρακτήρα σε μια πλειάδα γλυκών εδεσμάτων.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε πολλά ελληνικά γλυκά, όπως τα λουκούμια, προσφέροντας μια ευχάριστη και απαλή χροιά.

Μαστιχοκαραμέλες, αλλά και πολλά άλλα γλυκά που περιέχουν μαστίχα, αποτελούν αγαπημένες επιλογές τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Ειδικά τα τσουρέκια και οι βασιλόπιτες που περιέχουν μαστίχα είναι πασίγνωστα, ειδικά οι πολίτικες συνταγές που αναδεικνύουν την υπέροχη γεύση της μαστίχας.

Σε γενικές γραμμές, η μαστίχα είναι ένα πολύτιμο συστατικό που ενισχύει τη γεύση και το άρωμα πολλών γλυκών, προσφέροντας μια ξεχωριστή και πλούσια γαστρονομική εμπειρία.

Ποτοποιία

Η Μαστίχα χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου. Το ποτό Μαστίχα πίνεται ως απεριτίφ. Πολύ γνωστό είναι το λικέρ «ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ» καθώς και το «ΟΥΖΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ». Με την προσθήκη Μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμα της και επιπλέον περιορίζεται η βλαπτική επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.

Στο Ιράκ προστίθεται στην παρασκευή του τοπικού ποτού Αράκ. Επιπλέον οι Αραβικοί Λαοί αρωματίζουν το πόσιμο νερό με Μαστίχα, καίγοντας Μαστίχα. Με τον καπνό της αρωματίζουν την κανάτα και τη γεμίζουν νερό. Επίσης χρησιμοποιείται και σε γαλακτοκομικά.