Υλικά:
1 κούπα γάλα 0% λιπαρά
¼ κούπας ζάχαρη
5-6 γρ. μαστίχα
1 κουταλιά ζελατίνη
1 κουταλιά νερό
1 κούπα κρέμα φυτική για γλυκά
2 ασπράδια
200 γρ. κανταϊφι
4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο καθαρό
½ δόσης σάλτσα φράουλας ή ράσμπερι coulis
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τη σάλτσα φράουλας. Χωρίστε τις πιο όμορφες φράουλες και φυλάξτε τις για τη διακόσμηση. Λαδώστε με λίγο καλαμποκέλαιο το κυρτό μέρος απο 6 μεταλλικά φορμάκια για κρεμ καραμελέ. Ξάστε το κανταϊφι με τα χέρια σας και βάλτε το σε λωρίδες γύρω, γύρω απο τα φορμάκια, ώστε να σχηματιστούν μικρές φωλιές. Βάλτε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπουκάλι για σπρέι και ψεκάστε μ’ αυτό το κανταϊφι. Με αυτό τον τρόπο δεν χρησιμοποιείτε πολύ βούτυρο και το γλύκισμα γίνεται πιο ελαφρύ. Ψήστε τις φωλιές από κανταϊφι 15΄ στους 180 βαθμούς C. Βγάλτε τις από το φούρνο κι αφήστε τις να κρυώσουν επάνω στα φορμάκια. Διατηρήστε τις μακριά από υγρασία κλεισμένες αεροστεγώς ως την επομένη ή έως ότου τις σερβίρετε.
Ετοιμάστε το μους. Διαλύστε τη ζελατίνη στο νερό και αφήστε τη να φουσκώσει 5΄. Αλέστε τη μισή ζάχαρη με τη μαστίχα και βάλτε τη μαζί με το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. Βάλτε τη στη φωτιά, να βράσει το γάλα. Κατεβάστε, ρίξτε κι ανακατέψτε τη ζελατίνη, να διαλυθεί. Αφήστε το γάλα να κρυώσει και να αρχίσει να μισοπήζει. Χτυπήστε την κρέμα σε σαντιγί. Χτυπήστε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη χωριστά, σε μαρέγκα. Ανακατέψτε το μίγμα του γάλακτος απαλά πρώτα με τη σαντιγί και κατόπιν με τη μαρέγκα. Βάλτε το μίγμα στην κατάψυξη 4 ώρες, ώσπου να στερεποιηθεί. Βγάλτε το με κουτάλι παγωτού και σερβίτετέ το μέσα στις φωλιές κανταϊφι. Γαρνίρετε τα μους με μια φρέσκια φράουλα και περιχύστε με 2 κουταλιές σάλτσα φράουλας το καθένα.
Ευκολη λύση. Ετοιμάστε τις φωλιές και σερβίρετε σ’ αυτές μπάλες απο παγωτό ντουντουρμά ή βανίλια. Γεμίστε απο την προηγούμενη ημέρα και βάλτε τις στην κατάψυξη. Βγάλτε τις 15΄πριν τις σερβίρετε, ώστε να μαλακώσει το παγωτό και σερβίρετέ τις με σάλτσα φράουλας ή ράσμπερι.