Υλικά:
500 ml χυμό πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκι σόδα σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη σόδα αραιωμένη στο νερό. Προσθέτουμε τη μαστίχα και ανακατεύοντας το σιμιγδάλι σταδιακά για να μη σβολιάσει. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35′-40′ λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό σκεύος και βράζουμε για 10 λεπτά.
Την ώρα που θα βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το χαράζουμε μπακλαβαδωτά με ένα μαχαίρι και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι. Σερβίρουμε μόλις το γλυκό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Διάρκεια: προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 35-45 λεπτά