Σάμαλι παραδοσιακό Συνταγή 1η

Υλικά: (για ταψί διαμέτρου 36 εκ.)

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

2 φλυτζάνια ζάχαρη

750γρ. γιαούρτι ολόπαχο

10γρ μαστίχα κοπανισμένη

100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

1 κουτ.γλυκού μπέικιν ανακατεμένο με

1 κουτ.γλυκού σόδα σκόνη

 

Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα:

1 κιλό ζάχαρη

5 φλυτζάνια νερό

1 κουτ.σούπας γλυκόζη (για να μη ζαχαρώνει)

λίγη μαστίχα κοπανισμένη

χυμό 1/2 λεμονιού

αμύγδαλα σε φετάκια (χωρίς φλούδι)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα (διαλυμένη σε ένα φλυτζανάκι νερό πριν) με ένα μεταλλικό κουτάλι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά καλά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου 36 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Δεν βάζουμε όλο το βούτυρο, κρατάμε και για μετά.

Ισιώνουμε με μιά σπάτουλα την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε 1 ώρα έξω από το φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ περίπου. Κοιτάμε να χρυσοροδίσει από πάνω.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη και τη μαστίχα για λίγα λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Άμα βγει το σάμαλι ζεστό από το φούρνο, το χαράζουμε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια με ένα μαχαίρι που βυθίζουμε σε ζεστό νερό συχνά και μετά περιχύνουμε πρώτα με το βούτυρο που φυλάξαμε και μετά με το σιρόπι. Αφήνουμε να ποτίσει καλά το σιρόπι και καλύτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα.

Από πάνω πασπαλίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα.