Υλικά:
για τα κρουασάν
300 γραμμ. βούτυρο
350 γραμμ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml γάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 αβγό
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
1 κρόκος και 2 κουτ. σ. γάλα για την επιφάνεια
4 κουτ. σ. μαρμελάδα βερικόκο
Για την κρέμα μαστίχας
1 φλιτζ. ρικότα ή ανθότυρο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας. λικέρ μαστίχα ή 2-3γρ. τριμμένη μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τα υλικά για την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε τα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τα κρουασάν, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα, το αβγό και 3 κουτ. βούτυρο.
Ζυμώστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Ανοίξτε με τη ζύμη φύλλο 40×60 εκ. Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο στο κέντρο της επιφάνειας και διπλώστε τις άκρες της ζύμης σκεπάζοντας το βούτυρο. Πατήστε τη με τον πλάστη μέχρι να γίνει ένα παχύ φύλλο, διπλώστε το στα δύο και επαναλάβετε ακόμη 3 φορές.
Τυλίξτε τη με τη μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Έπειτα ανοίξτε φύλλο 60×80 εκ. Κόψτε τη ζύμη σε 2 μέρη κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και στη συνέχεια κάθε κομμάτι σε 12 τρίγωνα.
Διπλώστε κάθε κομμάτι από τη μεγαλύτερη πλευρά προς τη μικρότερη. Βάλτε τα κρουασάν σε ρηχό ταψί και αφήστε τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 30 λεπτά.
Ανακατέψτε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα στη μέση.
Μοιράστε την κρέμα μαστίχας στα κρουασάν.
Ανακατέψτε τη μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν.