Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Λικέρ μαστίχα

Υλικά:

1lt νερό
750 γρ ζάχαρη
1 lt καθαρό οινόπνευμα 90 βαθμών
5-6γρ (1 κουταλάκι γλυκού) σκόνη μαστίχας ή μικρά δάκρυα

Εκτέλεση:

Η μαστίχα διαλύεται με το οινόπνευμα. Για να πετύχει λοιπόν αυτό το λικέρ, χρειάζεται μόνο καθαρό οινόπνευμα 90-95 βαθμών και όχι κονιάκ ή άλλο ποτό που έχουν πολύ λιγότερους βαθμούς.
Βάζουμε σε φιάλη τη μαστίχα με το οινόπνευμα. Ανακινούμε κάθε τόσο και αυτή θα λειώσει (συνήθως απο την προηγούμενη μέρα).

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σιρόπι μέτρια δεμένο, και μόλις κρυώσει, το προσθέτουμε στη φιάλη με το οινόπνευμα. Κλείνουμε και αφήνουμε στον ήλιο 40 ημέρες.
Η μαστίχα όταν διαλυθεί μπορεί να “θολώσει” το λικέρ. Γι αυτό όταν ετοιμαστεί, το μεταγγίζουμε σε καθαρή φιάλη, περνώντας το μέσα από σουρωτήρι όπου έχουμε βάλει 2-3 φίλτρα του καφέ το ένα μέσα στο άλλο

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Γλυκό κουταλιού Σουλτανίνα (Σταφίδα)

Υλικά:

1300 γραμ. σταφίδα,

1 κιλό ζάχαρη,

1 φλυτζάνι τσαγιού νερό,

1 κουταλάκι χυμός λεμονιού,

λίγη μαστίχα.

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε σταφίδα χοντρή και σκληρή. Την καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και την πλένουμε σε άφθονο νερό.

Τη βάζoυμε σε τρυπητό να στραγγίσει και βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει, κι ανακατεύουμε στην αρχή για να μην κολλήσει.

Αφού βράσει και δέσει σε πυκνό σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά και αφού μισοκρυώσει, ρίχνουμε μέσα τη σταφίδα.

Βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ξαφρίζουμε κι όταν δέσει το γλυκό προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Αφού πάρει 1-2 βράσεις κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μαστίχα και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε μετά στα βάζα.

Σημείωση: Πρέπει να βράσει η σταφίδα σε πολύ δυνατή φωτιά, ώστε να δέσει γρήγορα και να διατηρήσει το κεχριμπαρένιο της χρώμα. Αν τη βράσομε σε σιγανή ή μέτρια φωτιά, θα σκουρύνει το χρώμα της και τότε δεν θα είναι καλή στην εμφάνιση.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι φρέσκο

Υλικά:

1300 γραμ. ντοματάκια

1300 γραμ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

λίγη μαστίχα

ανάλογα φουντούκια

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε ντοματάκια μικρά χωρίς σπόρους κατάλληλα για γλυκό. Τα ζεματάμε σε βραστό νερό (τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει επί 1 λεπτό), τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε.

Αραδιάζουμε τα ντοματάκια σε πιατέλα κατά σειρές και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη.

Τα αφήνουμε να μείνουν έτσι επί 24 ώρες. Τότε μαζεύουμε το νερό, που άφησαν τα ντοματάκια και βρέχουμε μ’ αυτό τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε ακόμη ένα φλιτζάνι νερό και βράζουμε επί 15 λεπτά. Μπήγουμε σε κάθε ντοματάκι ένα φουντούκι ξεφλουδισμένο και τα ρίχνουμε στο σιρόπι να βράσουν 2-3 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει μέχρι την επομένη. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε να δέσει το γλυκό καλά. Ρίχνουμε και τη μαστίχα, αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε στα βάζα.

Σημείωση: Η ζάχαρη που θα πασπαλίσουμε τα ντοματάκια, δεν θα είναι από τα 1300 γραμ., που υπολογίζεται ξεχωριστά.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Καρυδόπιτα Χιώτικη

Υλικά

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
2 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
3 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 γεμάτη κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα σκόνη
2 φλιτζάνια γαλέτα από μπαγιάτικο ψωμί
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγη καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
λίγο χυμό λεμονιού

λίγο (4-5γρ.) μαστίχα σε σκόνη

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτοντας, σταδιακά και εναλλάξ, τη ζάχαρη και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το γάλα, την καρυδόψιχα, τα δύο μπαχαρικά και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αδειάζουμε σε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C για 20 έως 25 λεπτά και κατόπιν, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 280 °C για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αναμιγνύοντας τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν δέσει, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε την καρυδόπιτα με το σιρόπι, όσο είναι ακόμη ζεστή, και την αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε σε διαγώνια κομμάτια, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Γλυκό Μαστίχα (υποβρύχιο)

Υλικά:

700 γραμ. ζάχαρη,

1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό,

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού,

1 κουταλάκι

μαστίχα σκόνη.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει. Ανακατεύουμε στην αρχή να διαλυθεί και να λιώσει. Δοκιμάζουμε εάν έδεσε το σιρόπι, ρίχνοντας με ένα κουταλάκι 2-3 σταγόνες σιροπιού σε ένα πιατάκι με κρύο νερό. Αν σχηματίζεται μαλακός κόμβος, το σιρόπι είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και αφού πάρει 1-2 βράσεις αδειάζουμε το σιρόπι σε κεσέ ή εμαγιέ ή πήλινη λεκανίτσα και το αφήνομε να μισοκρυώσει και να γίνει χλιαρό.

Ρίχνουμε τότε μέσα τη μαστίχα και αρχίζουμε να το γυρίζουμε με ξύλινο κουτάλι προς μία κατεύθυνση, μέχρις ότου ασπρίσει και πήξει.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Μπαβαρουάζ με φράουλα και μαστίχα

Υλικά:

600 γρ. κρεμ ανγκλέζ

12 γρ. φύλλα ζελατίνας

400 γρ. κρέμα γάλακτος

65 γρ. λικέρ μαστίχα

250 γρ. ψιλοκομμένες φρέσκιες φράουλες

Εκτέλεση:

Μόλις ετοιμάσουμε την κρεμ ανγκλέζ, ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας αφού πρώτα τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λικέρ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τις φράουλες. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη φόρμα και την βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε σιρόπι φράουλας.

Διάρκεια: 1 ώρα & αναμονή στο ψυγείο μέχρι να σταθεί

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Μελιτίνια

Υλικά:

Για τη γέμιση:

250 γραμ., σιμιγδάλι ψιλό

4 κρόκοι αυγών

1 κιλό φρέσκια μυζήθρα

1 κιλό ζάχαρη

3 γραμ. μαστίχα Χίου

Για το φύλλο:

2 κουταλιές φρέσκο Βούτυρο

1 ποτηράκι του λικέρ γάλα

1 ποτηράκι του λικέρ νερό

αλεύρι σκληρό (όσο τραβήξει)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι και ρίχνουμε το βούτυρο, το νερό και το γάλα. Ζυμώνουμε για να γίνει ζύμη κατάλληλη για φύλλο. Την αφήνουμε να αναπαυθεί σκεπασμένη με πετσέτα τουλάχιστον 2 ώρες.

Μαλάζουμε τη μυζήθρα με το χέρι για να διαλυθεί. Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, δουλεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής πολτός.

Με το ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο μέτριο σε δίσκους, περίπου 2-3 χιλιοστών. Γεμίζουμε τους δίσκους με την έτοιμη κρέμα, αφήνοντας γύρω -γύρω περίπου έναν πόντο.

Βρέχουμε το χέρι μας με νερό και “τσιμπάμε” με τα δάκτυλα το φύλλο, σηκώνοντάς το προς τα πάνω προσεκτικά (να πάρει τη μορφή τάρτας) και κλείνουμε την κρέμα γύρω -γύρω με μικρά πλισεδάκια.

Τοποθετούμε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 170°C μέχρι να ροδίσει η κρέμα. (Προαιρετικά, εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα).

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Μπεζέδες αφράτοι

Υλικά:

3 φλιτζάνια ζάχαρη,

1 φλιτζάνι νερό,

5 ασπράδια αυγών,

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,

λίγες σταγόνες λεμόνι

άρωμα μαστίχας.

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι και τ’ αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσουν.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών κι αφού γίνουν μαρέγκα, τα ρίχνουμε με τη ζάχαρη άχνη και τη μαστίχα στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε και βάζουμε σ’ ένα ταψί με κουταλάκι το μείγμα.

Μπορούμε από πάνω να βάλουμε γλυκό βύσσινο ή κουκουνάρι. Ψήνουμε τους μπεζέδες σε ζεστό φούρνο για 20 λεπτά.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Μπισκότα μαστίχας για τσάι

Υλικά:

700 γραμ. αλεύρι

350 γραμ. ζάχαρη

150 γραμ. γάλα

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

αμμωνία

4-5γρ. μαστίχα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση, μέσα στον οποίο σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα και το γάλα, αφού το ζεστάνουμε λίγο κι έχουμε διαλύσει σ’ αυτό την αμμωνία.

Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο -λίγο το αλεύρι. Όταν ζυμωθεί πολύ, ανοίγουμε τη ζύμη με ξύλο, ώστε το πάχος της να είναι μισός πόντος. Την κόβουμε με φορμίτσες ή ποτήρι, ή μαχαίρι σε διάφορα σχήματα και τα βάζουμε σε ταψί.

Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Μους Μαστίχας σε φωλιές από κανταΐφι

Υλικά:

1 κούπα γάλα 0% λιπαρά
¼ κούπας ζάχαρη
5-6 γρ. μαστίχα
1 κουταλιά ζελατίνη
1 κουταλιά νερό
1 κούπα κρέμα φυτική για γλυκά
2 ασπράδια
200 γρ. κανταϊφι
4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο καθαρό
½ δόσης σάλτσα φράουλας ή ράσμπερι coulis

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τη σάλτσα φράουλας. Χωρίστε τις πιο όμορφες φράουλες και φυλάξτε τις για τη διακόσμηση. Λαδώστε με λίγο καλαμποκέλαιο το κυρτό μέρος απο 6 μεταλλικά φορμάκια για κρεμ καραμελέ. Ξάστε το κανταϊφι με τα χέρια σας και βάλτε το σε λωρίδες γύρω, γύρω απο τα φορμάκια, ώστε να σχηματιστούν μικρές φωλιές. Βάλτε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπουκάλι για σπρέι και ψεκάστε μ’ αυτό το κανταϊφι. Με αυτό τον τρόπο δεν χρησιμοποιείτε πολύ βούτυρο και το γλύκισμα γίνεται πιο ελαφρύ. Ψήστε τις φωλιές από κανταϊφι 15΄ στους 180 βαθμούς C. Βγάλτε τις από το φούρνο κι αφήστε τις να κρυώσουν επάνω στα φορμάκια. Διατηρήστε τις μακριά από υγρασία κλεισμένες αεροστεγώς ως την επομένη ή έως ότου τις σερβίρετε.

Ετοιμάστε το μους. Διαλύστε τη ζελατίνη στο νερό και αφήστε τη να φουσκώσει 5΄. Αλέστε τη μισή ζάχαρη με τη μαστίχα και βάλτε τη μαζί με το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. Βάλτε τη στη φωτιά, να βράσει το γάλα. Κατεβάστε, ρίξτε κι ανακατέψτε τη ζελατίνη, να διαλυθεί. Αφήστε το γάλα να κρυώσει και να αρχίσει να μισοπήζει. Χτυπήστε την κρέμα σε σαντιγί. Χτυπήστε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη χωριστά, σε μαρέγκα. Ανακατέψτε το μίγμα του γάλακτος απαλά πρώτα με τη σαντιγί και κατόπιν με τη μαρέγκα. Βάλτε το μίγμα στην κατάψυξη 4 ώρες, ώσπου να στερεποιηθεί. Βγάλτε το με κουτάλι παγωτού και σερβίτετέ το μέσα στις φωλιές κανταϊφι. Γαρνίρετε τα μους με μια φρέσκια φράουλα και περιχύστε με 2 κουταλιές σάλτσα φράουλας το καθένα.

Ευκολη λύση. Ετοιμάστε τις φωλιές και σερβίρετε σ’ αυτές μπάλες απο παγωτό ντουντουρμά ή βανίλια. Γεμίστε απο την προηγούμενη ημέρα και βάλτε τις στην κατάψυξη. Βγάλτε τις 15΄πριν τις σερβίρετε, ώστε να μαλακώσει το παγωτό και σερβίρετέ τις με σάλτσα φράουλας ή ράσμπερι.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Λουκουμάδες

Υλικά:
50 γραμ. Μαγιά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 πορτοκάλι
1 ποτήρι κονιάκ
Μαστίχα χιώτικη κοπανισμένη

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε 3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη βάζουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ωσότου έχουμε ένα χυλό πολύ πυκνό. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει. Είναι έτοιμο όταν αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα φλιτζάνι νερό για 5-10 λεπτά. Παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και το ρίχνουμε στη φριτέζα. Το λάδι πρέπει να έχει κάψει καλά. Όταν οι λουκουμάδες βγουν περιχύνουμε το σιρόπι το οποίο διατηρούμε ζεστό.

Ζαχαροπλαστική. Συνταγές για γλυκά με Μαστίχα Χίου

Κανταΐφι με μαστίχα

Υλικά:

1250 γραμ. κανταΐφι

μισό κιλό βούτυρο

1250 γραμ. ζάχαρη

350 γραμ. μέλι

700 γραμ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα

λίγη μαστίχα

ανθόνερο

λίγο τριμμένο παξιμάδι

λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη γέμιση με τα αμύγδαλα, το παξιμάδι, την κανέλα και τη μαστίχα.

Βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί το μισό κανταΐφι, στη μέση τη γέμιση κι από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι. Στη επιφάνεια βάζουμε το βούτυρο και το φουρνίζουμε.

Με τη ζάχαρη και το μέλι έχουμε ετοιμάσει σιρόπι κι όταν βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, ζεστό ακόμα, το περιχύνουμε με το ανθόνερο και το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο, για να μη λασπώσει. Το κόβουμε σε τεμάχια και το σερβίρουμε.

Αν θέλουμε βάζουμε από πάνω λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.