Ρεβανί
Υλικά: (για ένα μικρό ταψάκι)
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλάκια baking powder
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι γάλα
5 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
λίγη μαστίχα.
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder, το αλάτι και την μαστίχα (σε σκόνη) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μίγμα αυτό στο μίξερ λίγο λίγο και προσεκτικά να μη σβολιάσει και χτυπάμε μέχρι να δέσει στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Ακόμα καλύτερα είναι να το χτυπήσουμε στο χέρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και σ’ ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Περιχύνουμε το γλυκό με το ζεστό σιρόπι, αφού προηγουμένως το έχουμε κόψει σε κομμάτια. Διαφορετικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι από πριν, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το περιχύνουμε στο γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
Εκμέκ με πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά:
6-7 φέτες τσουρεκιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
Για την κρέμα
4 κρόκους αυγών
6 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνια ζάχαρη
6 κουταλιές σιμιγδάλι, ψιλό
1 κουταλιά κορν φλάουερ
1 λεμόνι το ξύσμα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαστίχα σε σκόνη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 ½ κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Για τη συναρμολόγηση
Σαντιγί
Βύσσινο γλυκό
Φιστίκια Αιγίνης τριμμένα σε χοντρά κομμάτια
Εκτέλεση:
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Σε ένα μέτριο σκεύος βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μείγμα με τους κρόκους προσέχοντας να μην κόψουν, ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τη μαστίχα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε ένα μικρό σκεύος αναμιγνύουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το ξύλο κανέλας
Αλείφουμε ένα σκεύος με το βούτυρο και απλώνουμε το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά ή μέχρι να φρυγανιστεί το τσουρέκι. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στη σιροπιασμένη βάση, την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα και ακολούθως καλύπτουμε με τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης και στολίζουμε με το γλυκό βύσσινο. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.
Διάρκεια: Προετοιμασία 20 λεπτά,ψήσιμο 25 λεπτά
Κουραμπιέδες με μαστίχα
Υλικά:
700 γραμ. αλεύρι μαλακό
400 γραμ. βούτυρο φρέσκο (προτείνω κατσικίσιο)
1 ½ κούπα αμύγδαλα χοντραλεσμένα και ολόκληρα
½ κούπα ζάχαρη
2 κρόκοι αβγού
1 βανίλια
½ κούπα ζάχαρη
3-4 σταγόνες ούζο αραιωμένες σε λίγο νερό
1 κουταλάκι κονιάκ
1 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφτατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα, το κονιάκ και τους κρόκους και συνεχίσουμε το χτύπημα.
Σιγά σιγά ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι και τα σπασμένα αμύγδαλα.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να κολλήσει στα χέρια μας. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ χαλαρή.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρο (το σχήμα αυτό είναι πιο δημοφιλές).
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες αραιά τον ένα από τον άλλο και πάνω σε κάθε κουραμπιέ βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου και ρίχνουμε το ταψί με τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστούν, τους βγάζουμε από το φούρνο κι όταν είναι ακόμα ζεστοί τους ραντίζουμε με ούζο που έχουμε αραιώσει σε νερό. Τέλος, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μαχαλεπί Λιβανέζικο
Υλικά:
Για το μαχαλεπί:
8 ποτήρια γάλα πλήρες
1 ποτήρι συν μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή νισιαστό (αλεύρι από ρύζι)
1 κουταλάκι μαστίχα
2 κουταλάκια ζάχαρη
½ λίτρο φρέσκια κρέμα
1 ποτήρι φυστίκια αιγίνης χοντροκοπανισμένα (ανάλατα φυσικά)
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρια νερό
2-3 κουταλάκια ροδόσταγμα/ανθόνερο
Εκτέλεση:
Βάζετε τα 7 ποτήρια γάλα στην κατσαρόλα, διαλύετε το κορν φλάουρ στο ένα ποτήρι νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι η κρέμα να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την μαστίχα κοπανισμένη μαζί με τα δύο κουταλάκια ζάχαρης. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα να κρυώσει η κρέμα και προσθέτουμε σιγά σιγά την φρέσκια κρέμα.
Τοποθετούμε σε φορμάκια ή πυρέξ και πασπαλίζουμε αμέσως με τα φυστίκια Αιγίνης. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν μέχρι να γίνει το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε την κρέμα, σε κομμάτι ή στην φορμίτσα μαζί με σιρόπι κατά βούληση. Επειδή το μαχαλεπί δεν έχει καθόλου ζάχαρη, η γλυκύτητα της κρέμας εξαρτάται από το σιρόπι που βάζει ο καθένας.
Κρουασάν γεμιστά με κρέμα μαστίχας
Υλικά:
για τα κρουασάν
300 γραμμ. βούτυρο
350 γραμμ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml γάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 αβγό
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
1 κρόκος και 2 κουτ. σ. γάλα για την επιφάνεια
4 κουτ. σ. μαρμελάδα βερικόκο
Για την κρέμα μαστίχας
1 φλιτζ. ρικότα ή ανθότυρο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας. λικέρ μαστίχα ή 2-3γρ. τριμμένη μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τα υλικά για την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε τα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τα κρουασάν, ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα, το αβγό και 3 κουτ. βούτυρο.
Ζυμώστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Ανοίξτε με τη ζύμη φύλλο 40×60 εκ. Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο στο κέντρο της επιφάνειας και διπλώστε τις άκρες της ζύμης σκεπάζοντας το βούτυρο. Πατήστε τη με τον πλάστη μέχρι να γίνει ένα παχύ φύλλο, διπλώστε το στα δύο και επαναλάβετε ακόμη 3 φορές.
Τυλίξτε τη με τη μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Έπειτα ανοίξτε φύλλο 60×80 εκ. Κόψτε τη ζύμη σε 2 μέρη κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και στη συνέχεια κάθε κομμάτι σε 12 τρίγωνα.
Διπλώστε κάθε κομμάτι από τη μεγαλύτερη πλευρά προς τη μικρότερη. Βάλτε τα κρουασάν σε ρηχό ταψί και αφήστε τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 30 λεπτά.
Ανακατέψτε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα στη μέση.
Μοιράστε την κρέμα μαστίχας στα κρουασάν.
Ανακατέψτε τη μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν.
Τσουρέκι της τεμπέλας
Υλικά:
500 γρ. φαρίνα
2 αυγά
1,5 ποτήρι ζάχαρη
250 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. γιαούρτι
1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου
1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα τα αβγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα μας σε μια φόρμα για κέικ , αλείφουμε από πάνω με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Τσουρέκι με λίγες θερμίδες
Υλικά:
300 γρ. γάλα εβαπορέ αραιωμένο
500 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό (μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια)
2 κ.γ. ξηρή μαγιά
4 κ.σ. (γεμάτες) ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καφτό
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά στο ζυμωτή, ή με τα χέρια. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Πλάθουμε 2 τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε. Χωρίς όμως να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη για πολλή ώρα.
Με τα χέρια καλύπτουμε την επιφάνειά τους με εβαπορέ γάλα (όχι αραιωμένο).
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ (όχι πολύ μεγάλο γιατί απλώνουν και δεν φουσκώνουν) πάνω σε μία λαδόκολλα.
Περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Προαιρετικά αν θέλουμε το τσουρέκι πολύ γλυκό προσθέτουμε 12 ζαχαρίτσες canderel τις οποίες τις αφήνουμε να λειώσουν στο γάλα πριν ξεκινήσουμε όλη τη διαδικασία.
Τσουρέκια με μαστίχα
Υλικά:
2 κιλά αλεύρι σκληρό
50 gm μαγιά μπύρας
500 gm μαργαρίνη
500 gm ζάχαρη
500 ml γάλα
150 ml καλαμποκέλαιο
1 φακελάκι baking powder
2 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
6 αυγά
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή λικέρ
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
¼ κουταλιού του γλυκού τριμμένο
γαρίφαλο
Λίγο αλάτι
Λίγο ζεστό νερό
Λαδόκολλα για το φούρνισμα
Υλικά για το γαρνίρισμα:
200 gm αμύγδαλα ασπρισμένα
1 αυγό χτυπημένο
Μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση:
Πρώτα από όλα, τα υγρά θα πρέπει να είναι χλιαρά και η μαργαρίνη λιωμένη χλιαρή, τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, όχι από το ψυγείο.
Σε μια καθαρή λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, την μαστίχα Χίου, το τριμμένο γαρίφαλο, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και μετά ανοίγουμε στην μέση γούβα, παραμερίζοντας το αλεύρι στα πλάγια, βάζουμε την μαγιά μέσα στην γούβα και την λιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας με το χέρι μας.
Στο μίξερ έχουμε χτυπήσει τα αυγά με την ζάχαρη και τα προσθέτουμε στη γούβα με την λιωμένη μαγιά. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, όταν αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το λάδι, και την μισή λιωμένη μαργαρίνη την υπόλοιπη θα την χρησιμοποιήσουμε για να βουτάμε τα χέρια μας μέσα, γιατί θα κολλά το μίγμα πάνω τους.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Μετά, στο κρασοπότηρο με το κονιάκ ή το λικέρ, λιώνουμε το φακελάκι με το baking powder, και το προσθέτουμε στην ζύμη μαζί με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά.
Εδώ θα κοπιάσετε λιγάκι. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, αν δεν είναι, τότε θα χρησιμοποιήσετε το ζεστό νερό, τόσο, όσο χρειάζεται, μέχρι να μαλακώσει.
Μετά με ένα τραπεζομάντιλο σκεπάζουμε την λεκάνη και την τυλίγουμε με μια κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει.
Μετά πλάθουμε τα τσουρέκια, σε σχέδιο πλεξούδας, βασιλόπιτας, ελάτου ή μικρά κουλούρια ή όλα αυτά μαζί.
Σε λαμαρίνες φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα και αποθέτουμε τα τσουρέκια πάνω της σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμό μέρος.
Γαρνίρισμα:
Με ένα πινέλο μαγειρικής το βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και το περνάμε στην επιφάνεια των τσουρεκιών, στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και τα στολίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα περίπου.
Η συνταγή είναι λίγο δύσκολη – διαβάστε την καλά πριν την εφαρμόσετε, το αποτέλεσμα όμως είναι υπέροχο και αξίζει τον κόπο.
Σμυρνέϊκη Βασιλόπιτα Συνταγή 2η
Υλικά:
400 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. μαλακό βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
6 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γραμ. φαρίνα κοσκινισμένη
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
χυμός και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο
ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
Εκτέλεση:
Ρίξτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε τα μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέστε τους κρόκους των αβγών με τη μαστίχα και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέστε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπήστε τα ασπράδια αβγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίξτε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Βουτυρώστε ένα ταψί και βάλτε μέσα το μείγμα. Μπορείτε να κάνετε διάφορα σχέδια στην επιφάνεια μ’ένα πιρούνι.
Αλείψτε την πίτα με αβγό και στολίστε τη με γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.
Εεεπ! Και μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα το φλουρί!
Σμυρνέϊκη Βασιλόπιτα Συνταγή 1η
Υλικά:
1 ½ κιλό αλεύρι Robin Hood
250 γραμ. βούτυρο βιτάμ
½ κιλό ζάχαρη
½ γάλα εβαπορέ Νουνού
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι μαστίχα
7 αβγά
220 γραμ. μαγιά φρέσκια
σουσάμι
αμύγδαλο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μιά τρύπα στη μέση.
Ρίχνουμε γύρω απο το αλεύρι και την ζάχαρη.
Βάζουμε και ζεσταίνουμε 2 ποτήρια νερό και λιώνουμε εκεί μέσα την μαγιά τόσο όσο να το δέχονται τα χέρια (πρέπει όλα τα υλικά να είναι ζεστά).
Ζεσταίνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το βούτυρο να είναι λιωμένο, το γάλα χλιαρό και χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά αρκετά μέχρι να ασπρίσουν.
Καβουρντίζουμε το μαχλέπι μέχρι να μυρίσει και το κοπανάμε λίγο. Επίσης, κοπανάμε στο γουδοχέρι την μαστίχα με μια κουταλιά απο το αλεύρι μας.
Αρχίζουμε το ζύμωμα. Αφού ρίξουμε μετά το αλεύρι και την ζάχαρη, τη μαγιά λιωμένη με το νερό, τα αβγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το γάλα.
Έχουμε αφήσει για το τέλος το βούτυρο. Αφού ζυμώσουμε γύρω στα 15 λεπτά το μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο. Φανταστείται ότι θα είναι μια ζύμη που πιθανόν να κολλάει στα χέρια λίγο.
Μόλις ολοκληρωθεί το ζύμωμα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνεται τη ζύμη σε μέρος ζεστό στην κουζίνα σας, πάνω απο μιά ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Σε καλά βουτυρωμένα ταψιά βάζετε αρκετό από το μείγμα και το απλώνετε. Βάζετε επάνω αβγό, πασπαλίζετε με σουσάμι και αμύγδαλο ψιλοκομμένο και το βάζετε στο φούρνο (με αέρα) για 40-50 λεπτά στους 180.
Βασιλόπιτα με μαστίχα
Υλικά:
1 κούπα βούτυρο ή βιτάμ
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι Αλατίνη
1 κούπα γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
μαστίχα Χίου σε σκόνη
1 νόμισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά (με το μίξερ) το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε και το γάλα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη μαστίχα (εγώ βάζω περίπου 3/4 κουτ. γλυκού) και τα προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι Νο 28 ή 30 και το ψήνουμε στους 180ο C για μία περίπου ώρα.
Το νόμισμα το βάζουμε μόλις βγάλουμε τη βασιλόπιτα από το ταψί, που είναι γυρισμένη ανάποδα Παρότι η βασιλόπιτα δεν πρόκειται για γλυκό που μένει, θα σας πρότεινα να μην τη γαρνίρετε με αχνοζάχαρη, γιατί τραβάει την υγρασία της και τη στεγνώνει εντελώς. Προτιμήστε να τη γαρνίρετε με σχέδια που θα κάνετε με σαντιγί.
Σάμαλι με μαστίχα νηστίσιμο
Υλικά:
500 ml χυμό πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκι σόδα σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη σόδα αραιωμένη στο νερό. Προσθέτουμε τη μαστίχα και ανακατεύοντας το σιμιγδάλι σταδιακά για να μη σβολιάσει. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35′-40′ λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό σκεύος και βράζουμε για 10 λεπτά.
Την ώρα που θα βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το χαράζουμε μπακλαβαδωτά με ένα μαχαίρι και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι. Σερβίρουμε μόλις το γλυκό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Διάρκεια: προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 35-45 λεπτά